Inledning

Jag föddes 1957 på gården Sjöarp, som ligger vid Solgen i Edshults socken i Norra Småland. Jag har fortfarande mina rötter kvar i Edshult och äger Sjöarp tillsammans med min syster, som bor kvar i Edshult. Jag känner mig fortfarande som en Edshultsbo även om jag har bott i Stockholm i 15 år.

Dessa sidor om Edshult bygger på böcker som Gustav Nilsson och Tore Sandh skrev för 25 år sedan. Jag har länge funderat på att göra en hemsida på internet, men inte vetat vad den skulle handla om, så att den åtminstone kunde vara av intresse för någon annan än mig själv. Efter att på internet ha letat efter information om hembygden, det gör väl många av oss som kommer från en midre ort på landet, så insåg jag att det inte ännu fanns ett överflöd av sådan information där.

Jag har också sett hur intresset för släkt- och hembygdsforskning via internet hela tiden verkar öka. I samband med detta så fick jag av min mamma, Tora Rydén, låna de böcker som är kopierade till html-format här. Jag har använt min scanner, en Agfa 1212U, för att överföra böckerna till datorform, och jag hoppas inte alltför många fel smugit sig in under tiden.

Jag skulle vilja tacka Ulla-Maj Ekenvärn, Gustav Nilssons dotter, och Tore Sandh för att de gett mig tillstånd att lägga upp materialet på internet. Tore har påpekat att jag har använt en tidig version av Edshult i gången tid I och II. I denna finns flera fel som bl.a. smög sig in vid renskrivningen. Jag hoppas att på sikt få hjälp av Tore att rätta det som är fel. Han har också berättat att han fortsatt sina forskningar och har massor med nytt (eller kanske man ska säga gammalt ;-) material som han samlat ihop efter det att dessa böcker skrevs. Den som vill veta mera kan alltså höra av sig till honom. Ni kan skriva brev direkt till Tore som har adressen:

Tore Sandh
Lyckås 1
S-57593 Eksjö

Som kan ses i emigrantjournalen så har över 500 personer utvandrat från Edshult, främst till Amerika. Det måste därför finnas flera tusen ättlingar till Edshultsbor i USA. Därför planerar jag att översätta den relevanta delan av sidorna till engelska, så att de kan leta sina rötter via dessa sidor.

/Karl-Henrik Rydén

 

Till Huvudsidan