Farmors syskon, syskonbarn osv....

 

Det hon talade om sina syskon hörde också till det gamla med sagoton. Äldst av systrarna var Maj Stina, yngst var Stava Lotta. Anna Karin och hon själv kom däremellan. Så var det bröderna Johan, Gustaf och August.

 
Mor o Björkenäs och Maj-Stina

Maj Stina gifte sig till Vittaryd, Vittaryds norrgård i Lommaryds sn. Sven eller Svente såg mycket bra ut och ansågs rik.

Deras Kristina eller Kristin gifte sig med Frans Holmström. De började i Lundagård vid Eksjö. Sedan köpte de det vackra Dunarp vid Gränna. "Nämndemansgården är ännu i släkten (Torsten Hagnell). De var snälla och fromma och tog ofta emot predikanter.

Barnen i Dunarp var Signe och Frida. Den vackra Signe förblev ogift. Hon dog 1968 och var då 90 år gammal. Den andra systern, Frida, gifte sig med Fritjof Hagnell, först lärare i närheten av Dunarp, och senare lärare och kantor i Fotskäl, Västergötland. - Han hittades död vid hästskjutsen en mörk natt, hade just hälsat på en nära bekant. Han tjänstgjorde då i Järsnäs. Sista flickan Ines var bara på väg. Frida var ännu ung. Hon öppnade affär i Huskvarna, handarbets- och manufakturaffär. Hon dog 1970. De andra barnen är Dagmar, Alice, Stina och Torsten. Torsten Hagnell har varit domkyrkoorganist i Lund (I TV sångsolist t ex Julen 1967) Han är gift med en tyska och har barn.
     
Frida Holmström? Signe Holmström      

Alfred gifte sig med Mari. Han blev bonde i Vittaryd. Alfred och Mari hade barnen Edmund, Robert och Einar. Einar fick efter lång väntan gifta sig med sin hjärtans kära. Övertog gården. Inga barn. Han dog 1967. Einars fosterdotter och måg brukar nu gården, som kom till släkten (Sventes) i början av 1700-talet.

Robert, född 1885, gift med Lydia Elander, köpte 1929 Sänninge i Linderås, som han förbättrade mycket. De har sex barn. Ett eller ett par av dem har villor på Rivieran. De stred om arvet. Sonen Henrik har nu Sänninge.

Stava Lotta gifte sig med Åström i Boarp i Vireda. Bröllopet stod i Näs där Stava Lotta var Sophias medhjälp. Stava Lotta var väl den yngsta av systrarna. Sonen, litet bortskämd, var omkring 10 år, när has mor dog. Han gifte sig med den vackra Ingegerd, stationsinspektorsdottern, som dog tidigt. Barn. Han var virkeshandlare. Han gifte sen om sig med en sjuksköterska, lever än och bor i Hälsingborg nu. Änkeman igen. Alberts son Sven gift med Inez har (troligen) gården nu.

Anna -Karin

Anna Karin gifte sig med Alexander (Alek), som övertog gården i Ralingsås. När Alek en gång klagade på regnet, sa Anna Karin lugnt: Låt det du regna Alek, det är Guds regn. Deras barn var Elin och Ernst. Elin och hennes man blev nästa generation på gården. Deras dotter Gunhild är gift med en Eckerberg, en brorson till Einar Eckerberg i Sundhult. De har nu den gamla släktgården i Ralingsås. (På mormors håll finns också en Eckerberg) Ernst Alexanderson i Sundby gift med Amanda har sonen Herbert, efternamn Göransson. Denne äger nu Sundby. Dotter Valborg, enda barnet dog 1970. Sophia i Näs sa: -Dä hette Svinshöla (Svinshulan) men de va så lett, så dä bytte de å kallat Sundby.
Johan

 

Sophias bror Johan var redan som liten kavat och vräkte flugor i bänk som en slaktare. Som pojke drev han oxar till Stockholm. En sån här oxapojke fick sen ta sig hem bäst han ville och kunde. - Johan tjänade dräng hos mor i Björkanäs och gav sin lilla livliga och rultande matmor det träffande öknamnet "Lilla Hjulet". Han förde sedan regementet på en av gårdarna i Vittaryds by (möjligen Skattegården). Dotter Elin.
Gustav i Nedbyn

 

Gustaf blev "Gustav i Nedbyn", Frinnaryd, och var gift med Karolina. Sonen "Josef i Tranås" med efternamnet Gustafsson blev slöjdlärare. Han var gift med Mina från Kongseryd, Hults sn. Deras flickor Nelly och Elsa har hattaffär i Tranås. Gustafs dotter Sophia blev "Sofi I Axeryd".
Göran-August i Kapela

Göran August var gift med den litet förnäma Maj Stina. Deras barn är Alfred och Ester Göransson. Alfred är död. Ester har länge bott i Kapela, nu i Huskvarna. Hon är över 90 år. - Det var av Alfred och Ester som Elisabeth och Ernst Johansson köpte gården Kapela, som nu ägs och brukas av Ingvar Samuelsson (död 1971) och Märta, och där Märta bor kvar.

 

"När mitt livsverk är ändat"... var en sång man farmor Sophia älskade. - Hon var sjuk bara några dagar. Hon dog mycket lugnt och stilla. Det var annandag påsk den 12 april 1925. Dagen var solig och varm. Den 19 april begravdes hon, följd från Näs till graven på Edshults kyrkogård av barn och barnbarn så många som kunde vara med. Och den 19 april hade hon som ung en gång i tiden flyttat till Näs.

Gravvården bär Inskriften

C.H. Pettersson från Näs
* 1825 † 1893
hans maka Sophia
* 1839 † 1925
Upp. 12:11

Gå till början av dokumentet